“Dit is een droom die werkelijkheid wordt.”

 

Lausitzring – Met een klinkende overwinning behaalde Danny de Boer op het circuit van Lausitz de IDM Superstock 1000 titel. De Yamaha-coureur knokte de hele race met drie andere coureurs, onder wie zijn belangrijkste concurrent Luca Grünwald. Maar in de laatste ronde sloeg de 26-jarige coureur uit Staphorst keihard toe en pakte hij de volle winst voor de snellere Superbikes rijders Florian Alt en Lukas Trautmann. Met deze overwinning kon het SWPN-Yamaha team de champagne ontkurken en kon het feest beginnen.

Met het behalen van de Duitse Superstock 1000 titel is hij de eerste Nederlandse coureur die deze prestatie ooit heeft geleverd in de geschiedenis van het Duitse IDM wegrace kampioenschap. Maar ook zijn tweede winst in deze klasse is uniek. In het IDM Superbikes komen de snellere Superbikes en de Superstock 1000 samen aan de start, maar ze krijgen wel afzonderlijk punten voor hun eigen categorie.

De Yamaha-coureur van het SWPN-team moest zaterdag in de eerste race nog genoegen nemen met de tweede plaats achter Grünwald. Maar daar maakte hij zich weinig zorgen over. “Ik wilde hier vandaag op safe rijden. De baan was niet helemaal droog en spekglad. Ik dacht alleen maar aan het kampioenschap. Dat was het enige wat telde. Dan is het beter om genoegen te nemen met de tweede plaats. Maar mijn voorsprong bedraagt nog steeds 47 punten en we hebben nog drie races te gaan. Morgen komt het allemaal goed”, aldus een zeer zelfverzekerde De Boer op zaterdag.

Koppie erbij houden

Dat dit geen grootspraak was bewees de SWPN-Yamaha coureur tijdens de tweede race die op zondag werd verreden. Net voor aanvang van de wedstrijd begon het wederom licht te regenen. De IDM organisatie wilde absoluut geen risico nemen en besloot om alle rijders twee extra opwarmronden te geven. De regen zette gelukkig niet door, waardoor de race op een droge baan kon worden verreden.

Danny de Boer nam in het begin absoluut geen risico. Als vierde reed hij rustig zijn rondjes mee in de kopgroep zonder ook maar iemand te laten ontsnappen.

Het was continu stuivertje wisselen tussen twee Superbikes en twee Superstock 1000 coureurs. Luca Grünwald wist dat hij voor De Boer moest finishen om nog een hele kleine kans op de titel te kunnen maken. Dat de Duitse Yamaha-rijder hier de nodige risico’s ging nemen was niet echt verrassend.

De posities aan de kop wisselden voortdurend, waarbij Danny de Boer zich opvallend rustig gedroeg. Met kleine plaagstootjes liet hij zijn naaconcurrentenzien dat hij er was.

De spanning steeg naar ongekende hoogte en de beslissing zou in de laatste ronde moeten vallen. Ook bij de bemanning van het SWPN-Yamaha team begonnen de zenuwen behoorlijk parten te spelen

Het was Grünwald die aan de leiding reed, maar in de voorlaatste bocht maakte hij een gigantische blunder. In zijn dadendrang om voor Danny de Boer te blijven nam Grünwald te veel risico. Bij het uitkomen van de voorlaatste bocht reed hij te wijd en in zijn haast om voor te blijven klapte hij vol op de Yamaha van De Boer. Daardoor raakte hij in onbalans en kwam ten val.

Door dit akkefietje kwam Danny de Boer aan de leiding en wist de Superbike-coureurs Florian Alt en Lukas Trautmann voor te blijven en als winnaar over de finish te komen. Een unieke prestatie van de Nederlandse Yamaha-coureur.

“Het was echt een hele rare wedstrijd. Ik wist waar mijn kracht vandaag lag. Grünwald nam grote risico’s en dat heeft mij moeten bekopen met een val. Jammer voor hem, maar dit soort dingen horen bij het racen. Hij was echt woest en in de uitloopronde toonde hij zich een zeer slechte verliezer door met zijn handen wild te zwaaien en zijn middelvinger omhoog te steken. Dat is best wel jammer, want dit soort dingen hoor je niet te doen in de sport. Maar gelukkig waren Alt en Trauman wel zo sportief om mij de felicitaties te geven. Het kampioenschap is binnen. Daar heb ik het hele jaar hard voor moeten werken. Ik mag gerust zeggen dat ik deze titel samen met mijn team heb behaald. Daar wil ik ze hartelijk voor bedanken. Op dit moment weet ik nog niet echt wat ik moet zeggen, ik leef nog in een soort roes. Dit is mijn mooiste titel uit mijn carrière. Het IDM kampioenschap heeft een geweldig hoog niveau en is een competitie waar je niet zomaar kampioen wordt. De Yamaha R1M is echt een kampioensmotorfiets.” En Danny de Boer is een kampioenscoureur!

 

About the Author

Gerelateerde berichten

De vele regenval voorafgaand aan de wedstrijd was een feit. Maar dankzij een perfecte inzet van het...

Op het kartcircuit in Eindhoven nam het team succesvol deel aan de vier wedstrijden van...

Na de tweede plaats op het TT Circuit van Assen staat het team ruim aan de leiding in het...