Soms zie je door de bomen het bos niet meer, zoveel koelvloeistoffen, Antivries, Ethyleen glycol, Propyleen Glycol en varianten die er worden aangeboden… Voor welke toepassing je het nodig hebt en welke functie de vloeistof heeft is daarin mede bepalend voor welke variant men kiest als koel en/of warmte middel.

Hier gaan wij luid en duidelijk uitleggen welke vloeistof wat is…. Lees snel met ons mee:

 • Antivries = als onverdund product verkrijgbaar en kan gewoon met water van goede kwaliteit in de voorgeschreven mengverhouding worden gemengd. Het is een fabel dat het verhogen van het antivries percentage een betere vorst bescherming geeft. Onverdunde ethyleen glycol antivries bevriest al vanaf een temperatuur vanaf -13 graden Celcius, het is dan ook amper geschikt als koelmiddel.

 

 • Koelvloeistof = een mengsel van water, antivries (glycol) en speciale additieven. Koelvloeistof en antivries beschermen het koelsysteem tegen oververhitting (koeling), vorst (bevriezing), roest en ze smeren de waterpomp. Er zijn 4 soorten koelvloeistoffen:
 1. Conventioneel: “ouderwetse koelvloeistof” met minder vriendelijke grondstoffen.
 2. OAT= Oragnic Acid Technology:  OAT-koelvloeistoffen baseren zich op organische zouten. De letters staan voor Organic Acid Technology. De  ontwikkelde koelvloeistoffen zijn sinds 1995 als Longlife Coolants in gebruik. De silicaten werden aanvankelijk gebruikt om aluminium cilinderkoppen tegen corrosie te beschermen, maar ze geven problemen omdat ze schurende poeders of gelvorming in de hand werken. Deze moderne koelvloeistoffen bevatten MEG, gebruiken een OAT-additievenpakket en speciaal onthard en gezuiverd water.
 3. HOAT = Hybrid Organic Acid Tecnology: is conventioneel gemengd met OAT.
 4. L-OAT= Lobrid, koelvloeistof met minerale additieven zoals silicaat, fosfaat, molybdaat en/of nitriet worden toegevoegd:

De verschillende soorten zijn vaak aan hun kleur te herkennen, maar daar zijn geen afspraken over, dus          dit is vaak merk afhankelijk.

 • Ethyleen glycol: (MEG)Dit wordt het meeste gebruikt, zeker in de automotive industrie… De reden, Ze werken efficiënter, dus een kleiner koelsysteem nodig, (doorslag gevend belang in automotive) Het is een kleurloze, reukloze vloeistof met een zoete smaak, die in alle verhoudingen mengbaar is met water. Het wordt tevens als grondstof gebruikt voor Polyester vezels, film en PET (plastic flessen.)

 

 • Propyleen glycol: (MPG) Kleurloze, viskeuze en reukloze vloeistof met een zoete smaak, die in alle verhoudingen mengbaaris met water. Het is door het Wordl Health Organization geclassificeerd als niet toxisch (niet giftig) en wordt daarom gebeukt in installaties waar geen giftige stoffen zijn toegestaan zoals in de farmaceutische, drank en voedingsindustrie.

Welke soort koelvloeistof u nu nodig heeft is afhankelijk van de toepassing zoals eerder genoemd….

Automotive:  Een koelvloeistof voor alle types en merken bestaat niet.  Er zullen merken zijn die zeggen dat het overal in toepasbaar is, maar er zullen altijd uitzonderingen zijn. Wel zijn er varianten koelvloeistof die meer dan 95% afdekken in de automotive sector. We hebben te maken met verschillende materialen van de motor en de radiateur, zoals gietijzer, aluminium, kopen en kunststoffen en diverse (rubber) materialen voor de slangen van het koelsysteem.

Industrie en toepassing warmte installaties: Voor toepassingen in de industrie, warmte installaties, zwembaden etc…. wordt vaak een Mono-Propyleen-Glycol gebruikt…   De vorstbeveilingsgrens die men wenst bepaalt uiteindelijk de mengverhouding…

In de bijlage een afbeelding waarin de mengverhoudingen ten opzichte van de Vorstbeveiligde temperatuur staat vermeld.

 

Voor toepassingen en gebruik raadpleeg altijd de productinformatie bladen, specificaties van het product en de voorschriften van constructeur/fabrikant.

Paar leuke weetjes:

 • Biologisch afbreekbaar:

Alle koelvloeistoffen en antivries, zowel op ethyleen glycol basis (MEG) als propyleen glycol basis (MPG) zijn geclassificeerd als readily biodegradable of anders gezegd volledig biologisch afbreekbaar of biodegradeerbaar.

 • Milieuvriendelijk:

Koelvloeistoffen en antivries op basis van propyleen glycol zijn niet milieuvriendelijker dan producten op ethyleenglycol. De term “milieuvriendelijk” zegt niets over de biologische afbreekbaarheid.

 • Mens, milie en afval/lozen:

“Oude” koelvloeistof moet worden ingezameld en deskundig worden verwerkt… Het is streng verboden om deze te dumpen of te lozen in het milieu. Het kan ingeleverd worden bij de milieustraat van uw gemeente.

Heeft u vragen dan kunt u altijd mailen met info@Smeercase.nl ,

Met gesmeerde groet,

Dr. OIL. 

 

Bronvermelding ” Smeerolie kroniek”

 

 

 

About the Author

Gerelateerde berichten

De vele regenval voorafgaand aan de wedstrijd was een feit. Maar dankzij een perfecte inzet van het...

Op het kartcircuit in Eindhoven nam het team succesvol deel aan de vier wedstrijden van...

Na de tweede plaats op het TT Circuit van Assen staat het team ruim aan de leiding in het...